cyril simply magic..
saya telah bertungkus lumus di dapur utk siapkan satu menu tambahan pagi esok..
begedil!
hehehe...
act, ni da kali ke 2 saya wat menu ni kat umah
cuma kali ni agak spesel sebab saya gunakan minced chicken
kirenye utk kali ni..saya da ubah la cara pemprosesan 'dia'
sebelum ni
saya goreng kentang tu
tapi since nak kurangkan penggunaan minyak lam kentang
saya tuka kepada rebus
apa yg penting ialah ayam cincang tu..wawawawa~~~
d(^,^)b
so,
di sini sy nak kongsi sket cara2 utk wat menu tu
mcm chiq lak..dia kongsi cheese cake..hihi
menu ni saya dapat dari kak fatin
thanx ya akak!
tapi da diubah suai untuk keselesaan dan kesejahteraan saya + keluarga yg akan jadi mangsa uji kaji saya
kah23...
ingredients:
kentang
yg ni paling penting..klu xde kentang, xjadik la begedil..bedil ada laa..hahaha
daun bawang + daun sup
dipotong halus-halus...potong ke?hiris..mayang..pape je laa..^^
bawang goreng
coz nk tambah kerangupan dia
kiub ayam
klu nak rasa daging..letak kiub daging..klu nak ikan..letak kiub ikan..ikut ske ati..=)
dan untuk tambahan
saya masukkan minced chicken
minced chicken ni saya beli kat econjaya
keluaran farm best dgn harga rm5.30
wiwiwi~~
papepun..insyaAllah halal
kentang
yg ni paling penting..klu xde kentang, xjadik la begedil..bedil ada laa..hahaha
daun bawang + daun sup
dipotong halus-halus...potong ke?hiris..mayang..pape je laa..^^
bawang goreng
coz nk tambah kerangupan dia
kiub ayam
klu nak rasa daging..letak kiub daging..klu nak ikan..letak kiub ikan..ikut ske ati..=)
dan untuk tambahan
saya masukkan minced chicken
minced chicken ni saya beli kat econjaya
keluaran farm best dgn harga rm5.30
wiwiwi~~
papepun..insyaAllah halal
since da ubah menu akak..saya up sket rasa dia ngan ayam cincang..heheh
cara pelaksanaannya:
hahahah~~
1.
rebus kentang hingga empuk. kalu x nak rebus, goreng dengan minyak panas.
sebelum tu, jgn lupa kupas kulitnya dan potong kecik2 sket...
supaya senang nak masak.
bagi minced ayam tu(klu nak guna gak) jgn lupa rebus lu.
klu x, alamaknya sakit perut la pagi besok..heheh
2.
sementara menunggu kentang + ayam tu, bleh la sediakan perasa tambahan dia.
daun bawang + daun sup tu bleh la dimayang halus-halus..
3.
bila da kentang da sedia empuk dan ayam da ready, toskan.
kentang tu kena la lenyek2 hingga jadik hancusss...
pastu, tambah la sume2 bahan2 yg x dimasukkan lagi tu.
ayam, daun bawang+daun sup, bawang goreng dan kiub pati ayam...
kiub tu pandai2 sendiri la nak letak byk mana
yg penting, biar secukup rasa..
kalu byk sgt, masin. terkurang, tawar.
jadik, pikir2 la sendiri ya...
rambut sama itam, tapi taste bud kita laen2 kan?..^^
bila da gaulkan sumenye..
jadik la cmni..
4.
bila da jadik cam atas tu.. bleh la mula meng'gentel2'nya...
sori!xtaw nak guna word ape..
jgn wat tebal ngat..nati x best..
cukup laa seadanya..x tebal..x gak nipis..
lawa kan bulat2?heheh...
kirenye..ni la pengakhiran utk fasa pertama begedil.
sudah sedia utk digoreng.
besok,
umi will take over my job.
umi akan bgn awal utk sediakn soto plak...
hehehe...
cuma tinggal celupkan begedil tu lam telur.. then goreng dengan minyak sket.
pastu,
ready to eat!
yayy...
dan untuk malam ni gak
nasi himpit sudah direbus
x sabar rasanya nak pekena soto + begedil
as ni la my faveret fud
esok:
wat kicap cili
sup utk soto
potong daun bawang+daun sup
buang ekor taugeh
dan yg paling penting..
sume ni umi yg buat
lalalala~~~
she said dat she will wake up at 4am
wooowww...tem tu saya masih di alam mimpi...
klu kakak baek ati,
kakak akan bgn awl sket ya..
hihihi..
last,
penat lelah saya berbaloi
besok beta akan sediakan perut kosong utk santap soto!
...wawawa...
cara pelaksanaannya:
hahahah~~
1.
rebus kentang hingga empuk. kalu x nak rebus, goreng dengan minyak panas.
sebelum tu, jgn lupa kupas kulitnya dan potong kecik2 sket...
supaya senang nak masak.
bagi minced ayam tu(klu nak guna gak) jgn lupa rebus lu.
klu x, alamaknya sakit perut la pagi besok..heheh
2.
sementara menunggu kentang + ayam tu, bleh la sediakan perasa tambahan dia.
daun bawang + daun sup tu bleh la dimayang halus-halus..
3.
bila da kentang da sedia empuk dan ayam da ready, toskan.
kentang tu kena la lenyek2 hingga jadik hancusss...
pastu, tambah la sume2 bahan2 yg x dimasukkan lagi tu.
ayam, daun bawang+daun sup, bawang goreng dan kiub pati ayam...
kiub tu pandai2 sendiri la nak letak byk mana
yg penting, biar secukup rasa..
kalu byk sgt, masin. terkurang, tawar.
jadik, pikir2 la sendiri ya...
rambut sama itam, tapi taste bud kita laen2 kan?..^^
bila da gaulkan sumenye..
jadik la cmni..
4.
bila da jadik cam atas tu.. bleh la mula meng'gentel2'nya...
sori!xtaw nak guna word ape..
jgn wat tebal ngat..nati x best..
cukup laa seadanya..x tebal..x gak nipis..
lawa kan bulat2?heheh...
kirenye..ni la pengakhiran utk fasa pertama begedil.
sudah sedia utk digoreng.
besok,
umi will take over my job.
umi akan bgn awal utk sediakn soto plak...
hehehe...
cuma tinggal celupkan begedil tu lam telur.. then goreng dengan minyak sket.
pastu,
ready to eat!
yayy...
dan untuk malam ni gak
nasi himpit sudah direbus
x sabar rasanya nak pekena soto + begedil
as ni la my faveret fud
esok:
wat kicap cili
sup utk soto
potong daun bawang+daun sup
buang ekor taugeh
dan yg paling penting..
sume ni umi yg buat
lalalala~~~
she said dat she will wake up at 4am
wooowww...tem tu saya masih di alam mimpi...
klu kakak baek ati,
kakak akan bgn awl sket ya..
hihihi..
last,
penat lelah saya berbaloi
besok beta akan sediakan perut kosong utk santap soto!
...wawawa...
best la begedil kakak..
ReplyDeletehahahahaha