Thursday, February 24, 2011

.benar.


post kali ini di"google" dari sini 

Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al-Ghazali bertanya... 


1 - Pertama, "Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?".
Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya.
Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.
"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya."( Surah Ali Imran 185 )
2 - Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. " Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?"
Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang. Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "masa lalu". Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.
3 - Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang paling besar di dunia ini?"
Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "nafsu"
Justeru nafsu yang menguasai diri, menyebabkan manusia gagal menggunakan aqal , mata , telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah swt. untuk hidup berlandaskan kebenaran . Fenomena ini menyebabkan mereka terjerumus ke dalam Api Neraka Jahanam .

"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai." ( Surah Al A'araaf 179 )
Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka .
4 - Pertanyaan keempat adalah, " Apa yang paling berat di dunia ini?"
Ada yang menjawab baja, besi dan gajah. Semua jawapan hampir benar, kata Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah "memegang amanah"
"Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan." ( Surah Al Ahzaab 72 )
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak bisa memegang amanahnya.
5 - Pertanyaan yang kelima adalah, " Apa yang paling ringan di dunia ini?".
Ada yang menjawab kapas, angin, debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah "meninggalkan solat". Gara-gara pekerjaan, kita tinggalkan solat, gara-gara meeting kita tinggalkan solat.
6 - Lantas pertanyaan ke enam adalah, " Apakah yang paling tajam di dunia ini?".
Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang... Benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling tajam adalah "lidah manusia". Kerana melalui lidah, manusia dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

*******************************************************************

terasa "zuq" masuk dalam diri
terus-menerus
satu-satu.

takutkan mati sebab cintakan dunia
"ya Allah letakkanlah dunia hanya di tanganku, bukan di hatiku.."
dan letakkanlah cintaku hanya padaMU..

"sejarah x mungkin berulang..."
sekali kita di depan, kita sudah x mampu untuk berpatah semula ke belakang
hanya sesekali bila terasa diri di atas,
jenguklah mereka di bawah sana

antara kemahuan dan kehendak
mana satu pilihan kita?
"control your desire.."

overlap tanggungjawab dan mandat.
awak, 
bila kita terasa kita terbeban dengan amanah, 
tengok sekeliling, pandang sekitar kita,
mereka pun punya amanah juga
dia dan kita x sama
beza.
kalau kamu rasa kamu sibuk dengan beban di pundak bahu,
aku juga begitu.
tapi hanya Dia yang tahu.

Dan Tuhanmu mengetahui akan apa yang terpendam dalam hati mereka dan apa yang mereka zahirkan
[28:69]

dan ketahuilah
kita tetap ada tugas dan mandat yang sama
kita semua x terkecuali.
menjadi khalifah dan hamba kepada Sang Pencipta

Dan Tuhanmu menciptakan apa yang dirancangkan berlakunya dan Dialah juga yang memilih (satu-satu dari makhlukNya untuk sesuatu tugas atau keutamaan dan kemuliaan); tidaklah layak dan tidaklah berhak bagi sesiapapun memilih (selain dari pilihan Allah). Maha Suci Allah dan Maha Tinggilah keadaanNya dari apa yang mereka sekutukan denganNya.
[28:68]


khalifah + hamba = mentadbir & memakmurkan solat tiang agama.

sujud, syukur dan bertasbihlah pada Dia
pemilik segalanya
panjatkanlah doa
kerana doa itu senjata mukmin.

teringat perkongsian seorang ukhti fillah ;)
"pernah x terbit rasa bersalah atau berdosa kalau kita lewat solat. contohnya : Ya Allah...bersalahnya sembahyang lambat tadi. kalau x tidur tadi, mesti sempat jemaah... kalau x pernah timbul perasaan sebegitu... banyakkan beristighfar, ingat Allah. mungkin banyak sangat bintik-bintik noda hitam dan karat yang timbul kat hati. sebab tu kita x rasa pape..."

sesungguhnya jari yang menaip ini lagi dekat dengan hati kecil yang berbicara dan ilhamNya yang mengerakkan idea

takut. takut sangat-sangat, kalau diri sendiri yang x terlaksana
lagi-lagi bila pemilik bibir ini menutur bicara, especially dengan adik-adik usrah atau sahabat-sahabat,
pemilik itu sendiri yang semakin jauh dari Dia.
doakan saya.
supaya tidak lari jauh dari Dia.

 moga kita tergolong dalam salah satu antara golongan mukhlisin, mukhsinin dan muttaqeen

No comments:

Post a Comment

inspiring words